KEZDŐLAP
KERESÉS
BALATON-DÉLI PART
BALATON-ÉSZAKI PART
KÖZVÉLEMÉNY
KÉRDŐÍV
TELEPÜLÉSEK          
Leggyakrabban nézett nyaralók

Nefelejcs wellness apartman
Balatonmáriafürdő
5 férőhely
9800Ft /Fő -től

Balatonlellén 200m. a strand kiadó ház családoknak
Balatonlelle
9 férőhely
5000Ft /Fő -től

Nefelejcs apartman
Balatonmáriafürdő
6 férőhely
9000Ft /Fő -től

Tündér Vendégház Balatonaliga
Balatonvilágos
5 férőhely
10000Ft /Fő -től

Balatonmáriafürdő: Kétszintes faház Jakuzzival, In
Balatonmáriafürdő
8 férőhely
0Ft /Fő -től

FONYÓDI ÖNÁLLÓ nyaralóház
Fonyód
14 férőhely
5714Ft /Fő -től

Balatoni nyaraló kiadó, családoknak, társaságoknak
Balatonszepezd
12 férőhely
5000Ft /Fő -től

Fonyódon medencés nyaraló 4 fő részére kiadó
Fonyód
4 férőhely
10000Ft /Fő -től

Medencés Vendégház max.10 fő részére
Fonyód
10 férőhely
8500Ft /Fő -től

Vízparti villa 8 főre exkluzív üdülőparkban
Balatonudvari
8 férőhely
10000Ft /Fő -től

Keresés kulcs szavak alapján

Balaton - déli part

A Balaton déli partja immár több mint egy évszázada a fürdőzők, nyaralók igazi paradicsoma. A tó keleti medencéjének déli csücskében fekvő Balatonvilágostól egészen a Kis-Balaton melletti Balatonszentgyörgyig következnek egymásra - gyakran egybeépülve - a közismert fürdőhelyek, kisebb községek (Balatonújhely, Balatonszéplak, Balatonkiliti, Zamárdi, Szántód, Balatonfenyves, Balatonőszöd, Balatonszemes, Balatonmáriafürdő, Balatonberény), valamint nagy, városias települések (a "Balaton fővárosa", Siófok, Balatonföldvár, Balatonlelle, Fonyód) egyaránt.

Népszerűségét mindenekelőtt a kiváló, sekély, homokos partoknak, sTRandoknak köszönheti, amely a gyermekes családoknak, vagy az úszni csak kevésbé tudóknak is lehetővé teszi a nyugodt fürdőzést. Fontos szempont a vidék hagyományosan jó közúti és vasúti közlekedése, ill. könnyű megközelíthetősége: a partvonalat követi a déli (Budapest-Nagykanizsa) vasútvonal éppúgy, mint a 7-es főút, illetve a Balaton teljes hosszában használható M7-es autópálya.

A déli parton nyaralók számára mindenkor kivételes élményt nyújt az északi oldal - a hegyvidéki tájak, tanúhegyek, vagy épp a Tihanyi-félsziget - nagyszerű, archaikus-romantikus hangulatú panorámája. Maga a déli oldal sem szűkölködik azonban természeti látnivalókban. Balatonkenese és Balatonvilágos környékének grandiózus löszfalai, a legrégebbi időktől egészen a középkor végéig földváraknak, erősségeknek helyet adó "várhegyek" (Balatonföldvár, Fonyód, Boglárlelle) mellett első helyen említendő a Balatonfenyvestől délre, Buzsák, Táska és Somogyszentpál között elterülő Nagyberek, ill. a védelem alatt álló Fehérvíz-láp (Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Terület). Ez a terület még a 19. sz. közepén is a Balaton egyik déli, elmocsarasodó öble volt, amely a vízszint ingadozásával képződő turzások miatt lefűződött a tóról, a Sió megnyitása (a vízszint csökkenése) után pedig végleg szárazra került. Napjainkban legnagyobb része mezőgazdasági művelés alatt áll. A Balatontól mintegy 10 km-re található, mélyen fekvő, tőzeges Fehérvíz-láp mocsaras, zsombékos, sással, rekettyésekkel - a magasabb részeken füzesekkel - borított tája máig őrzi a néhai vízi világ hangulatát.

E sokszor nyár közepéig víz alatt álló, kivételes szépségű területek számos ritka növényfajnak (szbériai nőszirom, mocsári kosbor, békaliliom, télisás), gazdag madárvilágnak (nagy- és kiskócsag, kanalasgém, bíbic, vízityúk, bakcsó, bölömbika, nyári lúd, nádi énekesfajok, réti sas, fekete gólya, barna rétihéja) ad otthont. Egykor elválaszthatatlanul hozzátartoztak a külső somogyi, dél-zalai tájakhoz a dombok között meghúzódó lefolyástalan, vizes területek éger-, ill. égerelegyes lápjai, melyek a belvizek lecsapolásával nagyrészt eltűntek. Egyik utolsó emlékük a különleges hangulatú, és szépségű zalakomári páfrányos égerláperdő. A déli partot nyugaton a Kis-Balaton kivételes értékekkel bíró mocsaras, lápos, nádasokkal borított világa, európai hírű madárrezervátuma zárja (lásd még:Balaton-felvidék). E vidék kuriózumnak számító történelmi látnivalókban sem szűkülködik: itt találhatóak a zalavári bencés apátság, és a római kori erősség, Valcum romjai.

A Balatontól délre elterülő Somogy tájai, és települései is jónéhány, megtekintésre érdemes természeti, kulturális látnivalókkal szolgálnak. Közéjük tartozik a somogyvári bencés apátság (történelmi emlékhely), az ozorai, simontornyai vár, a somogyvámosi Krisna-völgy, vagy éppen Kaposvár nevezetességei. A rendezvények közül megemlítendő a nemzetközi hírű, évente megrendezett somogybabodi Nemzetközi Terepjáró Fesztivál. A déli parton nyaralók számtalan túralehetőség közül választhatnak - a túraútvonalakon kívül igénybe vehetik az egyre inkább kiépülő kerékpárutakat, tehetnek lovas kirándulásokat. A rendszeres hajójáratoknak köszönhetően könnyen elérhetőek az északi part nagyobb települései is. A vitorlázás kedvelőit hagyományosan kiváló kikötők várják Balatonvilágoson, Balatonföldváron, Siófokon, Fonyódon. A Balaton nemcsak nyáron szolgál változatos élményeket, télen is csodálatos látványt nyújt, és ígér egyútal kikapcsolódás, kellemes időtültést. Sokan hódolnak ebben az időszakban a hagyományos, vagy az egészen rendhagyó téli sportoknak: a sekély vizeket borító, végtelennek tűnő, ragyogó jégmező igazi paradicsoma a korcsolyázóknak, fakutyázóknak, de egyre többen próbálják ki a jégvitorlázást, a jégszörfözést is.

felhasználónév
jelszó:
KAPCSOLAT | GY.I.K. | SZÁLLÁSADÓKNAK | ÁSZF | ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ | REKLÁMSEGÍTŐINK | BANNERS BÉRLÉS

ingyenes webstatisztika